Főoldal Bucóka hadművelet a sérült állatokért

Keresés az oldalon
 
Felhasználónév: Jelszó:       Regisztráció  | Új jelszó  | Aktiválás

http://www.zoldzebra.hu/hu/news.php?extend.40

Számlaszám:
CIB Bank 10701135-45077308-51100005
Iban:
HU94 1070 1135 4507 7308 5110 0005
BIC (Swift) kód: CIBHHUHB
Adó 1%:
Zöld Zebra Állat- és Természetvédő Egyesület
18716669-1-13
Mindenkinek köszönjük, aki nekünk ajánlja fel!
 Támogathat minket online, egyszerűen is!
A támogatás megkezdéséhez kattintson az alábbi gombra!

adomanygomb.png
kapcsolat.pngKapcsolatfelvétel

Elérhetőségeink, levél nekünk!
blog.pngZZ Blog
sajtoban.pngZZ a sajtóban
filmek.pngVideók
download.pngLetöltések
allatmenh.pngÁllatmenhelyek,
állatorvosok és
állatbarát helyek

forum.pngZZ Fórum
ksig.pngVendégkönyv
network.pngLinkek
kepek.pngKépek
 
Kedvenceink
....
Oktatás
Kedves Olvasó!
Talán már találkoztál tesztkérdéseinkkel egy rendezvényen, és ezért tévedtél erre az oldalra. Ha még nem, az sem baj, itt most elolvashatod a jó válaszokat kérdéseinkre!
Kutya-kvíz

1. Melyik a kakukktojás?
a.
- vizsla
- labrador
- puli (ő terelő kutya, a többi vadász)
- beagle
- spániel
(méretben egyforma a vizsla-labi és a beagle-spani-puli. Szőrzetben rövid: vizsla-labi-beagle, hosszú: spani-puli, ugyanis pl. az amerikai cocker szőre a földig ér. Lakáskutya mind lehet, kedvtelésből tartott mind lehet)

b.
- pireneusi hegyikutya
- berni pásztor
- bernáthegyi
- mopsz (a többi nagytestű)
- masztiff

2. Sorold fel a 9 magyar kutyafajtát!
Juhászkutyák:
- puli,
- pumi,
- mudi (a 3 terelőnk) 

- kuvasz,
- komondor (a 2 nyáj és tanyaörzőnk), 

Vadászkutyák:
- rövidszőrű és drótszőrű magyar vizsla (ezek két külön fajta, nem is szabad őket egymással pároztatni!), 
- erdélyi kopó (neki van egy rövdlábú erdélyi kopó változata is 10. magyar fajtaként, de nem nagyon ismert, majdnem kihalt), 
- magyar agár    

3. Mely fajták nem bírják a telet kinn, egy kutyaólban?
- németjuhász
- kuvasz
- vizsla
- husky
- dobermann
- dog
Egyik rövidszőrű kutya sem bírja, mivel nincs aljszőrzete, ami melegen tartsa. Hiába nagytestűek, ugyanúgy fáznak, mint egy öleb. Vagy benn, vagy fűtött helyen kell aludniuk. Ha más nem, egy bélelt és szigetelt kutyaólban. Egyébként sem úgy lettek kitenyésztve, hogy a gazdától távol, a kert végében éljenek. Vagy az uraság kandallója előtt szunyókáltak vadászat után, vagy külön épített, fűtött kutyaházakban éltek. Az újabb fajta örző-védőknek sem kellett soha egyedül kinn éjszakázniuk, arra a juhászok lettek kitenyésztve – pl. kuvasz, pireneusi, stb.)
- puli
- pekingi palotakutya (van bundája, de kistestű. Nekik sokkal rosszabb a hőháztatrásuk, mint a nagyoknak, hamarabb fáznak. Ráadásul ezer éve a palotában éltek, nem a kert végében egy lánc végén. Nem erre valók.)

4. Hányszor kell – minimum - egy lakásban tartott kutyát kivinni sétálni?
Minimum 3-szor! (Azaz kb. 8 óránként), Ha többet írtál, az jó, de nem az a minimum. Ha kevesebbet: egyszer próbáld ki, hogy nem pisilsz egy nap, csak reggel meg este, hogy fogod érezni magad?

5. Minimum hány hetesen szabad elválasztani egy kölyköt az anyjától?

Min. 8! Néhol még a 6 hét szerepel több szakkönyvben is, de ez vagy a hozzáértőknek való (akik tudják pótolni tapasztalatból az anya nevelését, szocializációját) vagy tudni kell, hogy a kölyök nem tanul meg játszani fajtársaival, de az emberrel sem. Lehet, hogy durván fog játszani, vagy félős lesz, esetleg félelemből harapós. Az a két hét kell a szellemi fejlődéséhez. Sőt, jobb még később, de a 8 hét a minimum! (Már az állatvédelmi törvény is tartalmazza.)

6. Mely fajtákat kell rendszeresen kifésülni?
- puli (kakukktojás! Bár bundája van, fésülni nem szabad, csak “tépni” a tincseket. Ha ezt valaki nem tudja vállalni, mert időigényes és fárasztó, akkor legalább évente egyszer le kell nyíratni kozmetikussal.) - uszkár
- szamojéd spicc
- spániel
- vizsla
- bolognese
Azaz minden bundásat, különben csomós lesz, nemezes és jöhet a kopasztás a végén. Nagyon elhanyagolt bunda befülledhet, toklásszal, egyéb szennyezőanyaggal telemegy, kisebesedhet, a sebbe pedig légy rak petét, így a kutya akár el is pusztulhat.

7. Izzad-e a kutya?
Itt jó mindkét válasz! Ugyanis ha a válasz nem, akkor arra gondoltál, hogy lihegéssel, vagyis a nyál fokozott termelésével és párologtatásával hűti magát, ami helyes!
De ha azt írtad: igen, akkor megkérdeznénk, hogy hol? Ezt is tudtad? A talppárnáin valóban van verejték mirigy, ám ez hűtéshez nem elég, inkább csak szaganyag a mancshoz. (Ezért rosszabb is a melegtűrésük, mint nekünk, akik izzadva hatékonyabban tudjuk hűteni magunkat. Velük vigyázni kell nyáron, a hőségben. Nem szabad sokat futniuk melegben. Már 34 foknál hőgutát kaphatnak akár árnyékban is! A rövid orrú kutyák még inkább veszélyeztetettek, ők akár hűtve, a lakásban fekve is hőgutát kaphatnak és rövid időn belül elpusztulnak.)

8. Kell-e egy kutyának növényi eredetű táplálékot is adni?

Igen! A kutya, ha teheti, eszik füvet, gyümölcsöket is. Őse, a farkas is megette a növényevő zsákmányállat félig emésztett gyomor- és béltartalmát, de akár az ürüléköket is. (Sok kutya még ma is.)  

9. Ragaszkodhat-e egy felnőttként örökbefogadott kutya új gazdájához ugyanúgy, mint egy kölyök korától nevelt?

- nem                       
- csak, ha egy évnél fiatalabb
- kortól függetlenül, még jobban is (ezt számtalan példa bizonyítja, ám az etológiai kutatások is bebizonyították: azok a kutyák, amelyek gazdátlanok és szeretnének tartozni valakihez, akár 3x10 perc után is ugyanolyan ragaszkodást képeset mutatni, mint a kölyökkoruktól nevelt társaik.)

10. Melyik nem menhely?

- Gyömrői Árvácskák Állatotthon
- Illatos úti gyepmesteri telep, Budapest (Hiszen gyepmesteri telep, ahol a kutyákat 14 nap után elaltathatják!)
- Noé Állatotthon Alapítvány

11. Sorolj fel minél több olyan ötletet, amellyel a menhelyeken lévő kutyák számát lehetne csökkenteni altatás nélkül!

Jó válaszok: örökbefogadás népszerűsítése, a tudatos fajtaválasztás, felelős állattartás népszerűsítése, stb. De a lényeg: IVARTALANÍTÁS!!!!!


Ismered-e a kutyákat?
1. Írj három kutyafajtát! (Csak a pontos meghatározás jó, pl.: német dog)
Itt segítség a fajtanevekben:
Jellemző hibák: farkaskutya (=németjuhász kutya), pincsi (=pekingi palotakutyácska), labrador (labrador retriever), vizsla (milyen? Nagyon sokféle van! Ha a magyar vizslára gondolsz, annak is van két változata: rövid szőrű és drótszőrű!)

2. Kell-e sétáltatni, pórázhoz szoktatni a kertben tartott kutyát?
Igen! Hiszen mi van, ha állatorvoshoz kell vinni, vagy bárhová? Ismernie kell a pórázt. Ráadásul nekik a séta ugyanolyan fontos, mint a gyerekeknek a játék: szaglászni, a világgal ismerkedni, egymással kergetőzni nem ugyanaz, mint egész nap a kapuban ugatni és unatkozni. A kutya intelligens állat, igényli az ingergazdag környezetet, a foglalkozást. Ezen felül a létező legizgalmasabb elfoglaltság nekik a közös vadászat élménye, azaz a séta a gazdival! 

3. Mit tennél, ha kutyusod nem fogad szót, sok rosszat tesz? Hogyan oldanád meg, hogy szó fogadó legyen?
Nevelni kell őket! Honnan tudná, hogy rossz dolog megrágni az izgalmas illatú cipőt, ha előtte ezt senki sem mondta neki? Vagy hogy nem szabad a cicát bántani? Amíg nem magyarázzuk el számára is érthetően, hogy mit szabad és mit nem, mit várunk tőle, hogy tegyen meg és mi a tilos, addig ő semmiben sem hibás! Azaz: nevelni kell őket. Ezt főleg úgy érheted el, ha megdícséred, amikor épp jót csinál (pl. épp nem ugrál fel, ezért megsimogatod), de erősebben megszidod, ha rosszat tesz (pl. épp kiás valamit a kertben, vagy kergeti a cicát, vagy rágja a cipőt.)

4. Hol tudnak neked segíteni, ha a kutyusod nagyon neveletlen?
Kutyaiskolában! Sőt, még kutyaovi is van, ahol a kiskutyák megtanulnak szépen játszani és szót fogadni.

5. Mennyi időnként kell beoltatni a kutyákat?
A felnőtt kutyát évente egyszer kell (veszettség elleni kötelező, a kombinált oltás javasolt, mert halálos betegség fenyegetik a kutyákat még felnőtten is.)

6. Szabad-e egy szuka kutyának minden évben szülnie? (Indokold is meg!)
Nem! Egyrészt a szervezete tönkre megy, "lezsarolódik", azaz hamarabb beteg lesz, szinte már fiatalon öreg kutya lesz belőle. Másrészt mi lesz azzal a sok-sok kiskutyával? Annak mind gazdi kell! És felnevelni nagyon sokba kerül (a kölyköket oltatni kell, féreghajtani, etetni).

7. Szabad-e ajándékba élő állatot adni úgy, hogy az illető nem is tud róla, mert meglepetés lesz? (Miért?)
Nem! Mi lesz vele, ha az illető nem is akart volna magától állatot? Ha nem fogja szeretni? Akkor nem gondozza majd, akár utcára is teheti, vagy halálát okozza szándékosan. Az állat életébe kerülhet egy rosszul elsült ajándékozás. Egy állatról gondoskodni komoly feladat, sok pénzbe kerül és sok időt, energiát kell rászánni. Aki erre nincs felkészülve és talán eleve nem is szereti az adott állatot, az nem fogja ezt megtenni. Még ha valaki nagyon szeretne is valamilyen állatot, akkor is jobb úgy ajándékozni, hogy ő maga dönthessen és választhasson, hiszen nem mindegy, hogy ő egy nyugodt, kedves ölebet szeretne, erre kap egy harcias, ugatós, pörgős kis terriert, aki végül a menhelyen köt majd ki.

8. Mit gondolsz, mennyibe kerül havonta egy kutya tartása?
- semmibe 
- 1-2 ezer forintba 
X 5-10 ezer forintba
(Gondold végig: oltások, felszerelések, játékok, fekhely, kutyaiskola, kozmetika, és ha beteg, akkor az állatorvosi költségek felső határa a csillagos ég. Az ennivaló a legkevesebb még akkor is, ha jó minőségű tápot kap.)

9. Mit gondolsz, hány kutyus lesz 5 év alatt egyetlen szuka kutyus utódaiból, ha egyik sem lesz ivartalanítva?
X 33613 
- 20 
- 4700 
Ezt ügyes matekosok kiszámolhatják: ha egy kutya már 1 évesen ivarérett lesz, és évente kétszer lesz kölyke (egyszerre lehet akár 8-10-12 kölyök is!). Mi csak 6-6 kölyökkel számoltunk, ahol átlagban lesz 3 fiú és 3 lány. A fiúkat nem számoltuk, hogyan szaporodnak tovébb, hiszen az követhetetlen, azoknak a kölykei száma akármennyi lehet. A lányokat számolva, az első év végén lesz a mama és 12 kölyke, azaz 13 kutya. Második év végén lesz a mama, az előző év 12 kölyke, plusz a mama azévi 12 kölyke és a tavalyi kölykök 2x3x6 kölyke, azaz 61 kutya. és így tovább minden évben! 

10. Hogyan lehetne szerinted elérni, hogy az embereknek az utcán ne kelljen kerülgetniük a kutyakakit, annak ellenére, hogy bárhol szabadna kutyát sétáltatni?
A gazdinak fel kell szednie kakigyűjtő zacskóba a kutyakakit és kidobni gyűjtőbe!Állat- és természetvédelmi kvízjáték

  1. Melyik madár nem védett?
- széncinege
- mezei veréb (védett! Még a házi is védelmet élvez, de nem a hagyományos módon, EU-s szabályozás.) - fehér gólya
- fácán (hiszen vadászható!)
- erdei fülesbagoly  

  1. Melyik növény nem mérgező?
- borostyán
- tiszafa
- gyöngyvirág
- nárcisz Ezeknek mindnek minden része erősen mérgező!!! Kivéve a tiszafa piros húsa, de nem javasolt kóstolgatni azt sem, tekintve, hogy a magja megint mérgező… Vigyázni kell, hogy kutya meg ne rágja valamelyiket!
- rózsa (ételekhez is használják)

  1. Mely állatok élnek Ázsiában?
- orangutan (Borenó = Ázsia)
- zebra
- gorilla
- tigris (Szibéria, India, Kína)
- panda (kina, Japán)
- oroszlán (van egy rezervátumban még kb. 400 egyed ázsiai oroszlán, de az gyakorlatilag kihalt) 

  1. Mi okozza az üvegház-hatást?
Légszennyezés (főleg CO2 és metán)  

  1. Mivel táplálkozik a földigiliszta?
A talajban lévő, már lebomlott szerves anyagokkal, gyakorlatilag ő gyártja a humuszt!

  1. Mi a pollen?
Ugyan a "virágpor" is jó válasz, de pontosabban a viragos növények hímivarsejtjének a megnevezése. 
  1. Mire van szüksége a nagy szarvasbogárnak a szaporodáshoz? (= Hol él a lárvája?)
Korhadt fatörzsekben, tölgyes erdőkben. 3-5 évig fejlődik ki a lárva a fatörzsben, és mivel az erdőgazdálkodás kevés esélyt hagy a sok évig korhadozó fáknak, kipusztuló félben van….  

  1. Mit jelent a biogazdálkodás az állattenyésztés és a növénytermesztés területén? (=Mi az, hogy biotojás vagy bioalma?)
Állattenyésztésnél: humánus tartásmód (pl: tyúkoknak ülőrúd, szalmafészek, kapirgálás), normális, kémiai szerektől mentes etetés, nem adnak antibiotikumokat, mesterséges fehérjetápokat nekik.

Növénynél: vegyszermentes termesztés

9.  Ki szabad-e vágni azt a fát télen, amelyiken védett madár fészkel (amikor a fészek üres)?
Nem, mert védett madárnak a fészke is védett, vissza fog térni tavasszal. Csak külön engedéllyel, esetleg szakemberek által a fészek áttelepítésével lehet, ha indokolt (pl. veszélyes fa esetén)  

10.  Ki lehet-e váltani a sok szenvedést okozó élőállat-szállítást a vágóállatok esetében más módszerekkel?

Igen, ha helyben vagy a kötelezően legközelebbi vágóhídig való szállítással és vágással. Jelenleg több országot átszelő utak vannak, mely akár egy vagy több hétig is tarthat, hajóra, kamionra rakodják őkat. Közben sok elpusztul a stressztől, éhségtől, kimerültségtől, bántalmazástól, melegtől, hidegtől, autóbalesetktől.